Vrije school Castricum is de vrije school van Castricum en omstreken

Basisschool Vrije school Castricum is de vrije school van Castricum en omstreken

Vrijspel
voor de
Beleving!

Voedingsbeleid


Als school willen we bewust omgaan met elkaar en met de aarde. Daarom maken we bewuste keuzes, ook op het gebied van voeding.


Wat is gezond? Daar is geen eenduidig antwoord op te geven. Mensen hebben eigen gezichtspunten, opvattingen en overtuigingen. Als vrijeschool willen wij gezondmakend onderwijs geven en zien wij het liefst dat de kinderen gezonde voeding tot zich nemen. Dat is zoveel mogelijk onbewerkte en onbespoten (biologische) voeding.


Kinderen groeien en hebben ook efficiënte voeding nodig voor de ontwikkeling van hun lichaam en hersenen. Een gezond ontbijt is een goede start van de dag, dat gedurende de rest van de dag een positief effect heeft. De voedingsstoffen van het ontbijt worden gebruikt voor het spelen, werken en leren op school. Goede voedingsstoffen betekent ook goede energie die je kind nodig heeft op school om zich in te zetten.


In wit meel (bloem) en suikerhoudend beleg zitten nauwelijks voedingsstoffen. Doordat het bewerkt is kun je spreken over loze energie. Je helpt je kind enorm door het producten zonder witmeel of suiker te geven.


Voorbeelden van een gezonde vulling van de lunchtrommel:

  • Fruit: vers of gedroogd
  • Brood of broodvervanger zoals crackers, rijstwafels, maiswafels, wraps
  • Groente (rauwkost) ook salades en pasta- quinoa, couscoussalade e.d.

We vragen ouders onderstaande producten niet mee naar school te geven:

  • (ontbijt)koek, pannenkoek, croissants of pizza
  • Voorverpakt fruit
  • Verwerkte producten
  • Soepen, smoothies of yoghurt

Drinken:

In een goed afsluitbare drinkfles graag water of thee meegeven.


Ter informatie:


Volkoren brood is vastgelegd in de warenwet. Als er ‘volkoren’ op het etiket van brood staat, is het dus 100% volkoren. Bij crackers is dit niet zo! Er kan dus ‘volkoren crackers’ op de verpakking staan en dat zit er ook volkorenmeel in, maar dat hoeft maar een klein percentage van de gehele hoeveelheid meel te zijn.


Meergranenbrood is vaak gemaakt van tarwebloem (wit meel) met toevoeging van zaden en pitten.


Donker brood is gekleurd met mout. Dit is niet gezonder brood, de mout levert alleen suikers, aromatische stoffen en een donkere kleur.