Voedingsbeleid

Als school willen we bewust omgaan met elkaar en met de aarde. Als nieuwe school hebben wij de vrijheid en verantwoordelijkheid om bewuste keuzes te maken. Zo ook op het gebied van voeding.

Wat is gezond? Daar is geen eenduidig antwoord op te geven. Mensen hebben eigen gezichtspunten, opvattingen en overtuigingen. Het Voedingscentrum heeft dat ook.

Kortom, opvattingen over gezond(er) eten zijn verschillend. Maar als vrijeschool willen wij gezondmakend onderwijs geven en zien wij het liefst dat de kinderen gezondmakende voeding tot zich nemen.

Kinderen groeien en hebben efficiënte voeding nodig voor de ontwikkeling van hun lichaam en hersenen. Een gezond ontbijt is een goede start van de dag, dat gedurende de rest van de dag een positief effect heeft. De voedingsstoffen van het ontbijt worden gebruikt voor het spelen, werken en leren op school.

In de onderbouw wordt het hoofdonderwijs of periodeonderwijs bewust aan het begin van de dag gegeven want het kortetermijngeheugen werkt dan optimaal.

Op school krijgen de kinderen vanaf de kleuterklas belangrijke ontwikkelingsstof aangeboden gedurende de dag. Ook deze ontwikkelingsstof/lesstof moet door de kinderen verwerkt en eigen gemaakt worden. Het is voor kinderen van groot belang dat hier alle nodige energie naartoe kan gaan. In wit meel (bloem) en suikerhoudend beleg zitten nauwelijks voedingsstoffen. Doordat het bewerkt is kun je spreken over loze energie. Je helpt je kind enorm door het producten zonder witmeel of suiker te geven.

Voor dit schooljaar hebben we met het leerkrachtenteam zorgvuldig gekeken en afgewogen wat we wel en niet willen voor de lunch en de eerste pauze.

Wel:

  • Fruit: vers of gedroogd
  • Brood of broodvervanger zoals crackers, rijstwafels, maiswafels, wraps
  • Groente (rauwkost) ook salades en pasta- quinoa, couscoussalade e.d.

Om misverstanden te voorkomen dus geen:

  • (ontbijt)koek, pannenkoek, croissants of pizza
  • Voorverpakt fruit
  • Verwerkte producten
  • Soepen, smoothies of yoghurt

Drinken: Water of thee.

Ter informatie:

Volkoren brood is vastgelegd in de warenwet. Als er ‘volkoren’ op het etiket van brood staat, is het dus 100% volkoren. Bij crackers is dit niet zo! Er kan dus ‘volkoren crackers’ op de verpakking staan en dat zit er ook volkorenmeel in, maar dat hoeft maar een klein percentage van de gehele hoeveelheid meel te zijn.

Meergranenbrood is vaak gemaakt van tarwebloem (wit meel) met toevoeging van zaden en pitten.

Donker brood is gekleurd met mout. Dit is niet gezonder brood, de mout levert alleen suikers, aromatische stoffen en een donkere kleur.