Nieuws

 Klas 3/4 aan het smeden

Algemeen tuin-, klus en naaidag

Er is op zaterdag 3 november super hard gewerkt door alle ouders om de tuin weer winterklaar te krijgen, het noodlijdende schuurtje weer op te lappen en er was een heel efficiënte productielijn opgezet om in drie uur tijd 16 engelenjurken te fabriceren.

Binnenkort bakken we chips op het schoolplein met groene tomatenchutney van de oogst van vandaag!

Pinksteren

Wat hadden we vorige week een prachtig pinksterfeest! Hieronder een kleine impressie:

Lentefair zondag 15 april 2018 groot succes

Wat was de lentefair een succes! De ezels hebben ongelofelijk braaf de hele dag rondjes gelopen, de poppenkraam had drie volledig volle voorstellingen, de activiteiten liepen goed en het restaurant had topdrukte. Op naar volgend jaar (of misschien nog wel een herfstmarkt )

Met de ‘school’ezel op de buitendag (10 januari 2018)

Vandaag een ezel door het dorp zien wandelen?
Als je vandaag in de Dorpsstraat of op de Burgemeester Mooijstraat een ezel met een groep kinderen erachter zag lopen, dan moet dat haast wel meester Kay met zijn klas en ezel Bambou geweest zijn! Sinds deze week zal een van de drie ‘school’ezels regelmatig meegaan op de buitendag naar de duinen en de tassen van de kinderen op zijn rug dragen (niet allemaal; daar zijn de tassen op zijn eigen rug niet groot genoeg voor).

Kerst met Josef en Maria (20 december 2017)

Wat hadden wij een prachtige kerst op school! De ezels van meester Kay zijn pas een paar dagen in Castricum; maar ezel Bambou werd gelijk ingezet om Maria naar de kerk te brengen waar de leerkrachten en enkele ouders het Ober Ufer kerstspel opvoerden voor de leerlingen en hun ouders. Wat een belevenis voor de kinderen om achter Jozef, Maria en de ezel naar de kerk te mogen lopen!

Officiële opening (19 oktober 2017)

Hoewel het alweer een kleine week geleden is, zijn we nog steeds aan het nagenieten van onze prachtige, sfeervolle, drukbezochte en geweldige opening!
Zo fijn dat er ruim 30 leerlingen van de Adriaan Roland Holstschool uit Bergen (vrijwillig) naar Castricum kwamen om voor ons te zingen, zo fijn om alle ouders en andere vrijwilligers te bedanken die in de zomervakantie zo hard gewerkt hebben om de school ‘vrijeschool’ te krijgen, zo fijn om te horen dat ook de gemeente blij is met de nieuwe aanwinst in de gemeente en Stichting Vrijescholen Ithaka met haar 12e loot aan de tak en zo fijn om het enthousiasme van de initiatiefnemers en het team te zien dat nu Vrijeschool Castricum draagt en verder uitdraagt! Kortom het was een heel fijne avond En wij hebben al heel veel zin in het eerste lustrum feestje!

We zijn gestart!

Vanochtend, dinsdag 5 september, zijn 32 kinderen begonnen bij Vrijeschool Castricum. Op maandag 4 september was een nieuwsitem bij rtv-NH over de start en de school wàs vanochtend om door een ringetje te halen!

 

Terugblik Lentefair 7 mei 2017

Nieuwsbrief Pasen

In deze nieuwsbrief aandacht voor het volgende:

  • alle ouders van de kinderen die in september of oktober starten, zijn afgelopen week gebeld om afspraken te maken voor de aanname/kennismakingsgesprekken.
  • De laatste stand van zaken
  • De eerste tuinwerkdag
  • Informatieavond donderdag 20 april
  • Lentefair 7 mei

Aanname/kennismakingsgesprekken:

Alle ouders van de kinderen die in september of oktober komend schooljaar (2017/2018) zullen starten, zijn afgelopen week telefonisch benaderd om een afspraak te maken voor een aanname/kennismakingsgesprek. Deze gesprekken zullen in mei plaats vinden. Een groot aantal ouders is bereikt en zijn afspraken mee ingepland, bij sommige is ingesproken of gemaild: die worden volgende week weer gebeld. Heb je niks van ons gehoord, maar denk je: “hee, mijn kind start toch ook gelijk in september?” Mail dan even naar Jacqueline Braak via vscastricum@vsithaka.nl. Zij zal dan een afspraak inplannen.

De kinderen die in november 2017 of later 4 jaar worden, zullen (8 weken voor hun 4e verjaardag) vanaf september op school uitgenodigd worden voor een gesprek. Wil je graag eerder op gesprek te komen omdat je heel specifieke vragen hebt bijvoorbeeld of omdat je nog twijfelt? Mail dan ook naar vscastricum@vsithaka.nl dan proberen we nog in mei een afspraak in te plannen.

Laatste stand van zaken:

Hoewel jullie misschien niet altijd weten of er wel wat gebeurd, zijn we achter de schermen heel druk aan het werk. De kwartiermaker coördineert in opdracht van Ithaka en in nauw overleg met het Ouderinitiatief Vrijeschool Castricum allerhande zaken zodat op 4 september de deuren van de vrijeschool daadwerkelijk open kunnen. De procedure voor het werven van een directeur en leerkrachten zijn in volle gang. In een volgende nieuwsbrief (of zelfs al op de volgende informatieavond?), hopen wij meer informatie te hebben over het samenstelling van het team. De website is weer iets meer up-to-date met een stukje speciaal over/voor de ouders van kinderen op de vrijeschool en de missie/visie van de school. Daarnaast hebben we ons bezig gehouden met het bepalen van de schooltijden. Hiertoe zijn we in Haarlem bij vrijeschool Kennemerland op een informatieavond over hun nieuwe schooltijden geweest. We zullen qua tijden dicht in de buurt blijven van de schooltijden van de andere Ithaka scholen omdat we – in onze ogen – daarmee het meeste recht doen aan de vrijeschoolpedagogiek én we rekening houden met het gegeven dat we een startende school zijn met een combinatieklas. De Wonderberk – onze BSO partner – zal een eigen gedeelte in de school krijgen en dus toch een peutergroep (halve dagopvang) kunnen beginnen vanaf september! De inrichting van de school wordt ook steeds concreter evenals de tuin!

De eerste tuinwerkdag

Vorige week zaterdag zijn we in de tuin begonnen. Met een aantal enthousiaste ouders zijn we eerst naar Nieuwe Niedorp gereden om prachtige tien jaar oude elstar en delcorf appelbomen bij een fruitteler uit te scheppen. Ondertussen werd er door andere ouders (en kinderen) op het schoolplein hard gewerkt aan mooie plantgaten, zodat de bomen direct over konden. We hebben nu tien mooie appelboompjes staan, zodat de kinderen in de herfst van het schoolplein de appels voor de appelmoes kunnen plukken!

Lijkt het je ook leuk om te helpen het schoolplein te vergroenen? Of juist om de klassen te schilderen? Of iets anders te doen om de school van je kind echt zelf vorm te geven? Geef je dan op voor een van de werkgroepen; dit kan door een mail te sturen naar: werkgroepenvscastricum@gmail.com

 

[Foto’s]

 

Informatieavond donderdag 20 april 20.00 – 22.00 uur De Springplank

Aanstaande donderdag vindt de 3e informatiebijeenkomst van dit jaar plaatst. Naast een update over de laatste stand van zaken, zal Katinka Deibel van De Wonderberk aanwezig zijn om te vertellen over de BSO en de halve dagopvang (peuteropvang)die vanaf september inpandig zal zijn, omdat De Wonderberk een eigen gedeelte krijgt binnen de school.

Daarnaast hebben we een ‘mystery guest’; zeker is dat deze persoon alle vragen over het onderwijs op de vrijeschool zal kunnen beantwoorden! Dus twijfel je nog, heb je nog vragen, wil je heel graag weten wat de tijden worden van de vrijeschool en de BSO, wat ze precies doen op de BSO en de peuteropvang: kom dan vooral naar deze avond.

Onze laatste informatiebijeenkomst voordat de school start is woensdag 17 mei. (Voor de ouders van de kinderen die in september gaan starten is er 19 juni nog een bijeenkomst per klas en met de docenten).

Lentefair 7 mei 12.00 – 16.00 uur De Springplank

Op zondag 7 mei vieren wij de lente met een super gezellige en leuke lentefair met tal van activiteiten. Poppentheater Belletje Sterk zal deze middag twee voorstellingen geven: om 13.00 en 14.30 uur. Verder zijn er oud-hollandse spelletjes en kinderactiviteiten zoals blikken gooien, eendjes vissen en…., en zijn er verschillende kraampjes met leuke spullen: van kleding tot seizoenspoppen en van speelgoed tot leuke hebbedingetjes. De catering wordt verzorgd door Stukkie Beter en een muziek act zal het geheel muzikaal omlijsten! Kortom: het wordt een groot feest! Om dit feest gesmeerd te laten lopen, zoeken wij nog handen die ons op de dag zelf kunnen bijstaan. Lijkt het je leuk om de mensen achter het initiatief iets beter te leren kennen en te helpen tijdens deze dag (met ieder uurtje hulp zijn we al blij)? Mail dan naar vrijeschoolcastricumuitgeest@Gmail.com

 

Locatie en bestuur

Afgelopen maandag – 6 februari – hebben we het nieuwe jaar ingeluid met een startbijeenkomst van Vrijeschool Castricum bij De Oude Keuken in Castricum. Hier is eindelijk de locatie van de school bekend gemaakt: de school zal zich vestigen in de voormalige Augustinusschool aan de dr. van Nieveltweg 20 (nabij de Dorpsstraat).

Het bestuur van de school zal gevormd worden door Stichting vrijescholen Ithaka. Een bestuur dat al elf andere vrijescholen onder haar hoede heeft en de kwaliteit van het vrijeschool onderwijs goed kan en zal  waarborgen.

De volgende informatiebijeenkomst is op zaterdagochtend 25 maart, maar eerst nog een workshop Nat-in-Nat schilderen onder leiding van creatief therapeute Ineke Bekker – van der Himst bij de Tuin van Kaptein Rommel op 28 februari en op zondag 12 maart staat er weer een poppentheater op het programma. Schrijf je voor beide activiteiten in door een mail te sturen naar: vrijeschoolcastricumuitgeest@gmail.com

Vrijeschool Castricum in de media

Een kleine reportage door RTV-NH van Vrijeschool Castricum; met dank aan vrijeschool Parcival uit Hoorn

Klik hier voor de reportage

December 2016

Nu het duidelijk is dat vrijeschool Castricum in augustus 2017 van start zal gaan, is ook de tijd gekomen dat we onze inboedel bij elkaar zullen gaan zoeken.

Het ouderinitiatief bestaat momenteel uit een aantal gemotiveerde ouders, die het initiatief met eigen gelden hebben gesteund. 
Vanuit de gemeente en overheid komen er subsidies om de school te starten, echter, er zijn een heleboel extra materialen nodig om de school te kunnen laten starten als een ‘echte’ vrijeschool. Daarvoor zijn de subsidies ontoereikend.

Daarom hebben we het volgende idee:

Ruim je speelgoed/boekenvoorraad op, en doneer het speelgoed of de boeken die je wegdoet (en nog bruikbaar zijn) aan vrijeschool Castricum en/of de BSO en peutergroep van de Wonderberk! Dat is een enorme win-win. Jouw huis ruimt op, en er is ruimte voor nieuwe spullen waarmee velen deze decembermaand verblijd worden. Wij kunnen met deze spullen een fijne start maken. (check voor inspiratie www.lijstje.nl/vscastricum)

Wat ook kan; koop een sinterkerstcadeautje voor vrijeschool Castricum! Denk in de decembermaanden aan het ouderinitiatief en steun ons met een cadeau van bijvoorbeeld onze cadeautjeslijst, hier te vinden; https://www.lijstje.nl/vscastricum
Er is ruimte voor een cadeau van elk budget.

We zouden hier ontzettend mee geholpen zijn.

Heb je een cadeautje? Meld het ons via vrijeschoolcastricumuitgeest@gmail.com of stuur een berichtje via Facebook  dan spreken we af hoe het bij het ouderinitiatief terecht kan komen.

We danken je alvast hartelijk!

21 November 2016: definitieve goedkeuring

Het Ministerie van OC&W heeft onze oprichtingsaanvraag goedgekeurd. Na de unanieme toestemming van de Gemeenteraad die afgelopen juni al kwam, betekent dit dat we aan alle formele vereisten hebben voldaan en we definitief van start kunnen in augustus 2017.

Vrijeschool Castricum is daarmee een feit!
Onder welk bestuur, welke locatie, en allerlei andere leuke details volgen natuurlijk nog. Daar wordt momenteel hard aan gewerkt achter de schermen.

Vrijblijvend aanmelden kan hier op de website. Dat is nu nog handig, want zo kunnen we de interesse peilen en hierop inspelen.

Definitief aanmelden voor de school volgt naar verwachting begin 2017.

November 2016

Met enige trots kunnen we mededelen dat we in kinderopvang organisatie ‘De Wonderberk’ een samenwerkingspartner hebben gevonden. De Wonderberk is nu nog gevestigd in Haarlem, maar is bereid om ook bij vrijeschool Castricum de kinderopvang te verzorgen ( voor meer info: www.wonderberk.nl).

Daartoe willen we heel graag van onze achterban weten wat daarin de behoeften zijn, zodat we daarop kunnen inspelen als we van start gaan.

We hebben een vragenlijst met maar zes vragen, als je snel bent kost het nog geen minuut! Help je ons mee door aan te geven of je kinderen gebruik zullen maken van BSO, de peutergroep of op termijn zelfs het KDV?

Alvast bedankt!

 

foto van Initiatief Vrije School Castricum/Uitgeest.

Oktober 2016

Met het ouderinitiatief zijn we achter de schermen volop bezig met het regelen van de diverse basisvoorwaarden voor de oprichting van vrijeschool Castricum.

Zo starten we in november met de huisvestingsgesprekken met de gemeente. Op dit moment is de locatie voor de school dus nog niet bekend.

Daarnaast zijn we bezig met het opstellen van een missie/visie document dat de basis voor de school zal vormen. In dit document formuleren we de kernwaarden die we als ouderinitiatief aan het onderwijs op vrijeschool Castricum willen meegeven.

Ook zijn we druk bezig met het regelen van buitenschoolse opvang en een peutergroep, zodat zowel vrijeschoolonderwijs als opvang op antroposofische basis kan worden aangeboden aan onze toekomstige leerlingen.

Bovenstaande is echter nog volop in ontwikkeling, dus we kunnen momenteel nog niets concreets melden. Zodra dit wel het geval is zullen we onze achterban -via de nieuwsbrief- hierover direct informeren. De informatie zal dan ook volgen hier op de website en later op onze facebook pagina

Juli 2016

Waneer starten we met de vrijeschool in Castricum?

Nadat de gemeenteraad eind juni 2016 unaniem positief was over onze aanvraag om de vrijschool op te nemen op het Plan van Scholen, ligt het voorstel nu bij het ministerie ter goedkeuring voor de financiën. Als het ministerie onze aanvraag ook positief beoordeeld (dit horen we uiterlijk 1 januari 2017) dan kunnen we augustus 2017 starten!

Wil je meer updates zien? kijk dan op onze facebook pagina.

02 Mei 2016

WANNEER START vrijeschool CASTRICUM??

We krijgen veel vragen over wanneer we daadwerkelijk zullen starten met vrijeschool Castricum.

De startdatum die het ouderinitiatief nastreeft is AUGUSTUS 2017. En die startdatum is nog volledig afhankelijk van het verloop van de oprichtingsprocedure. Eerst moet de gemeenteraad van Castricum zich in juni nog buigen over onze aanvraag.
Als de raad ook de meerwaarde inziet van een vrijeschool in Castricum, dan moet vervolgens het Ministerie van Onderwijs nog een beslissing nemen, en als die positief uitvalt, ons ook subsidie toekennen waarmee we kunnen starten.

Wij staan in de startblokken, maar omdat het starten van een school nu eenmaal heel veel geld kost (denk aan tonnen!) kunnen we waarschijnlijk niet (veel) eerder echt opengaan.

Wil je meer updates zien? kijk dan op onze facebook pagina.

https://www.facebook.com/InitiatiefvrijeschoolCastricumUitgeest/ 

14 Maart 2016

Reportage 251 TV

 

14 Januari 2016

Formele oprichtingsprocedure
In december hebben we een onderzoeksbureau ingeschakeld om een stichtingsprognose op te stellen voor de gemeenten Uitgeest en Castricum, zodat we in beide gemeenten een aanvraag voor het stichten van een school konden indienen. Helaas is gebleken dat er voor de gemeente Uitgeest geen positieve prognose afgegeven kan worden.
In het kort komt het erop neer dat Uitgeest een te kleine gemeente is en er in Nederland geen soortgelijke gemeente is waar al een vrijeschool is. Dit betekent dat de aanvraag tot het stichten van een zelfstandige school in Uitgeest – voor nu – van de baan is, omdat de huidige wetgeving strenge eisen stelt aan de stichtingsprognose. Echter, het stichten van een informele vrije school met een (openbaar) schoolbestuur is nog wel een mogelijkheid. We kijken nu naar samenwerkingsmogelijkheden met een bestaand openbaar schoolbestuur zodat we kunnen aanhaken bij een bestaande school in de gemeente Uitgeest. De gemeente Uitgeest is dus nog niet volledig uit beeld om een vrije school op te richten; de weg hiertoe is alleen anders.
Voor de gemeente Castricum zijn we nu de nodige stukken aan het klaarmaken zodat voor 1 februari a.s. de aanvraag bij de gemeenteraad ligt. De moeilijkheden rondom het stichten van een zelfstandige school in Uitgeest hebben we o.a. voorgelegd bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap met als resultaat dat we woensdag 13 januari werden genoemd door staatssecretaris Dekker tijdens Nieuwsuur op NPO 2!

Klik op de link om het nieuwsitem te bekijken (vanaf minuut 6)

http://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2080281-dekker-maakt-meer-ruimte-voor-nieuwe-scholen-mogelijk.html?title=dekker-maakt-meer-ruimte-voor-nieuwe-scholen-mogelijk

Agenda
Houd de volgende data vrij in je agenda, zodat je al je vragen rondom de vrijeschool en de oprichting hiervan in de regio live kunt stellen.

Dinsdag 9 februari informatieavond met Hans Haverkamp
Dinsdagavond 9 februari 2016 20.00 – 22.00 uur: Spreker op deze avond is Hans Haverkamp, directeur van de twee vrijescholen in Alkmaar.Hij zal breed ingaan op wat de antroposofie en vrije school precies inhouden. Tijdens de informatieavond zal er ook een tafel zijn waar je spulletjes kunt kopen. De opbrengst hiervan komt ten goede aan het vrijwillige ouderinitiatief.

Zondag 21 februari Poppentheater Belletje Sterk
Zondagmiddag 21 februari, aanvang 15.00 uur. Poppentheater Belletje Sterk uit Bergen zal de voorstelling Vrouw Holle voor ons komen spelen. Na afloop is er nog een knutselactiviteit!
Entree: 4,- per persoon. Graag een plekje reserveren via de mail, er is namelijk maar beperkt plaats!
Voorstelling is geschikt voor kindjes vanaf 2 jaar
Dinsdag 5 april informatieavond met Dick Bruin
Dinsdagavond 5 april 20.00 – 22.00 uur. Op deze avond zal Dick Bruin, directeur van Vrije School Parcival in Hoorn weer een informatieavond verzorgen. Aan de hand van de vragen van de aanwezigen zal hij op zeer inspirerende wijze uitleggen wat antroposofie is, wat vrijeschool onderwijs inhoudt en wat dit onderwijs anders maakt dan regulier onderwijs. Hij kan hierbij putten uit meer dan 40 jaar ervaring in het vrijeschool onderwijs.
Ook op deze avond is een tafel met zelfgemaakte spullen voor en door het ouderinitiatief aanwezig. De opbrengst hiervan komt ten goede aan het vrijwillige ouderinitiatief.

Speelochtenden
Na een herfst/winterstop beginnen we in februari weer met speelochtenden. Deze ochtenden zijn bedoeld om op een laagdrempelige manier kennis te maken met vrijeschool onderwijs en andere ouders. Er zal gespeeld, geknutseld, gezongen en gedanst worden. Het beloven weer leuke ochtenden te worden voor peuters en kleuters!
Meer informatie over de data volgt. Houd onze website en Facebook hiervoor in de gaten.

Alle activiteiten zullen plaatsvinden bij De Springplank, Dorpsstraat 9 in Castricum (naast de kerk en fysiotherapie Rootjes)

We hopen je bij een van onze activiteiten te zien!

19 November 2015

We willen u erop attent maken dat aanstaande donderdag, 19 november aanstaande, onze derde informatieavond zal plaatsvinden.
De avond wordt gehouden in ‘de Springplank’, Dorpsstraat 109, te Castricum.

We zijn verheugd te mogen mededelen dat we Dick Bruin, directeur van vrijeschool Parcival te Hoorn, auteur en docent kunstgeschiedenis bereid hebben gevonden deze avond te vullen met een lezing over vrijeschoolonderwijs. Ook is er gelegenheid om vragen te stellen over vrijeschoolonderwijs en de stand van zaken met betrekking tot de oprichting van een vrijeschool in de regio. Met de lezing van Dick geven we deze derde informatiebijeenkomst weer een andere twist, en is er voor belangstellenden gelegenheid zich verder en meer te informeren over vrijeschoolonderwijs. Het loont dus zeker de moeite te komen!

Het programma voor deze avond is als volgt:

19.15 -19.30 Inloop en gelegenheid producten te kopen
waarvan de opbrengst tbv het ouderinitiatief komt
19.30 Aanvang en welkomstwoord
21.00 Einde van de avond, gelegenheid tot vragen en discussie
21.30 Afsluiting

Graag zien we u aanstaande donderdag.

23 September 2015

KENNISMAKEN MET DE VRIJESCHOOL

Aankomende periode worden er weer een aantal inloopochtenden en najaarsmarkten georganiseerd bij bestaande vrijescholen in de regio. Zulke momenten zijn bij uitstek geschikt om kennis te maken met het vrijeschoolonderwijs in de praktijk en om vrijblijvend sfeer te snuiven op een vrijeschool.

We sommen de agenda alvast voor je op, dan kun je de data zo overnemen en gezellig gaan kijken:

23 September
Adriaan Roland Holstschool – Bergen
13.30 – 15.00 Informatiemiddag (meer info: website)

1 Oktober
Vrije School Zaanstreek
Inloopochtend (meer info: website)

2 November
Vrije School Zaanstreek
Inloopochtend (meer info: website

12 November
Vrije School de Sterrenzanger – Alkmaar Oudorp
Kennismakingsochtend (meer info: website)

21 November
Adriaan Roland Holstschool – Bergen
10.00 -15.00 Sinterklaasmarkt (meer info: website)

21 November
Vrije School Zaanstreek
10.00 – 14.00 Herfstmarkt (meer info: website

10 September 2015

SPEELOCHTEND

Morgenochtend 11 september 2015 is er weer een speelochtend georganiseerd. Van 9.30 – 11.00 mag iedereen die zin heeft komen spelen. Op de ‘oude’ vertrouwde locatie bij het Kraaiennest bij duiningang Patatoloog.

Kom gezellig genieten van misschien wel de laatste zonnestralen van deze nazomer! Kindjes lekker spelen en pappa/mamma/opa/oma/de oppas drinken een kopje thee of koffie.

Tot morgen!

Ouderinitiatief Vrije School Castricum/Uitgeest

8 September 2015

INFORMATIEAVOND 14 september 19.30 – 21.00 bij de Springplank te Castricum

Een vrijeschool in de regio Kennemerland komt dichterbij.. 

Vanwege het grote succes van de speelochtenden en de recente enorme toename van aanmeldingen voor het initiatief Vrijeschool Castricum/Uitgeest vanuit de hele regio Kennemerland, organiseert het ouderinitiatief Vrije School op 14 september aanstaande een informatieavond voor belangstellenden.

Tijdens de informatieavond zal naast algemene informatie over vrijeschoolonderwijs ook de huidige stand van zaken met betrekking tot het oprichten van een vrijeschool in de regio Kennemerland worden besproken. Daarnaast is er ruimte om kennis te maken met de initiatiefleden, vragen te stellen en input te leveren.

De informatieavond is van 19.30 tot 21.00 bij de Springplank in Castricum, Dorpsstraat 109, 1901 EK Castricum.

Voor koffie en thee wordt gezorgd.

13 Augustus 2015

Speelochtenden groot succes!

De speelochtenden die we hebben georganiseerd op 7 en 12 augustus waren een groot succes! In het warme ochtendzonnetje kwamen meerdere ouders en hun kindjes tezamen in het Noordhollandse Duingebied. Onder begeleiding van harpmuziek hebben we liedjes gezongen, verkleed en spelletjes gespeeld.

Vanwege dit grote succes hebben we dan ook besloten nog een tweetal speelochtenden -en zelfs een middag- in de agenda te zetten. Komt allen!

– Woensdag 26 augustus van 14.00 – 16.00 uur
– Woensdag 2 september van 9.30 -11.30 uur
– Vrijdag 11 september van 9.30 – 11.30 uur

Alle speelmomenten gaan plaatsvinden op het speelveld ‘Het Kraaiennest’ bij de duiningang ‘Patatoloog’ in Heemskerk. Het veld is dicht bij de duiningang en gemakkelijk te bereiken vanaf de parkeerplaats.
Bij slecht weer zoeken we naar een alternatief. Houd voor de laatste informatie de Facebook paginain de gaten. (Ook te zien als je zelf geen Facebook hebt).

OUDERAVOND 

Naast de speelochtenden organiseren we op maandag 14 september 2015 een ouderavond voor ouders en andere geïnteresseerden. Er is dan gelegenheid om vragen te stellen en met elkaar kennis te maken.
Aanvullende informatie hierover volgt nog.

30 Juli 2015

Het is officieel komkommertijd, maar het ouderinitiatief heeft de afgelopen weken zeker niet stilgezeten. Er is uitvoerig overleg geweest met de gemeenten Castricum en Uitgeest, maar ook met Stichting Ithaka. De korte conclusie uit deze overleggen is dat we dit najaar met een groot aantal kleuters in ons bestand moeten terugkeren bij de betrokken gemeenten en stichting Ithaka.
Stichting Ithaka kan ons initiatief ondersteunen en zorgen dat we daadwerkelijk kunnen gaan starten medio 2017 als we in oktober rond de 200 inschrijvingen hebben. De ervaring van Ithaka is dat we dit aantal nodig hebben om met twee kleuterklassen en een eersteklas van start te kunnen gaan. ten minste 48 kleuters in de leeftijd van 4 en 5 jaar (liefst 50-50 verdeeld) in ons bestand hebben. Dat zorgt er dan namelijk voor dat we uit die twee te vormen kleuterklassen het jaar erop een eerste klas kunnen vormen. De rest van de op te starten klassen hangt af van het aanbod in de aanmeldingen.

We hebben momenteel zo’n 70 aanmeldingen, maar nog onvoldoende kleuters. We zijn echt hard op zoek naar kinderen uit geboortejaar 2011/2012/2013 zodat we die kleuterklassen daadwerkelijk kunnen gaan vormen. Daarmee kunnen we namelijk het fundament van de op te richten school laten zien aan de betrokken gemeenten, en Ithaka, zodat zij ons verder kunnen faciliteren in onder andere een gebouw en middelen. Ook kunnen we dan de subsidies en procedures in gang gaan zetten.

We kunnen alle hulp gebruiken om meer aanmeldingen van deze doelgroep (en natuurlijk de andere leeftijden ook) te genereren. Let op; bij het aanmelden gaat het gaat niet om een definitieve inschrijving voor een school, inschrijven op een andere school kan nog steeds, en er is officieel niets bindend aan het invullen van het Google formulier via onze website.

Speelgroepen 
Om mensen te enthousiasmeren voor het vrijeschoolonderwijs, en om nader kennis te maken met het ouderinitiatief en de geïnteresseerden gaan we deze zomer nog speelgroepen opzetten. Je kunt dan van 9.30 – 11.30 met je kindjes komen spelen op diverse locaties in de regio. De eerste speelgroepen staan gepland op vrijdag 7 augustus en woensdag 12 augustus. Als je zeker weet dat je wilt komen met je kindjes mag je ons al mailen, dan houden we daar rekening mee. (En dat is voor ons ook fijn om te weten).
Natuurlijk mogen je buurvrouw, schoonzus, schoonmoeder en hun kinderen ook gezellig meekomen.
De andere data voor de speelgroepen zullen we ook nog communiceren via de website en Facebook.

Op vrijdag 7 augustus verzamelen we tussen 9.15 en 9.30 bij de duiningang ‘Patatoloog’ (Heemskerk) op het veldje ‘Het kraaiennest’ (vlak bij de duiningang). Op woensdag 12 augustus gaan we tussen 9.15 en 9.30 verzamelen bij het Hof van Kijk uit in Castricum (Duingebied, klein stukje lopen). We zien jullie graag op de speelochtenden. Kun je deze twee ochtenden niet? We organiseren er nog meer! Houd de site en Facebook in de gaten.

21 Mei 2015

We stonden met het ouderinitiatief op de voorpagina en pagina 2 van het Dagblad Kennemerland van zaterdag 16 mei 2015.
Kijk voor het artikel op onze Facebook pagina: https://www.facebook.com/InitiatiefvrijeschoolCastricumUitgeest/posts/915166048506630 

27 April 2015

Momenteel zijn we vanuit het ouderinitiatief aan het inventariseren welke stappen er genomen moeten worden om op een zo kort mogelijke termijn een vrijeschool te kunnen laten starten in de regio. Daarvoor zijn we onder andere in contact met de betrokken gemeenten en met de overkoepelende onderwijsstichting voor vrijescholen in de regio, Stichting Ithaka.

Een concrete locatie of planning is er nog niet, maar de solide basis voor het initiatief is al gelegd.
De wethouder onderwijs van gemeente Uitgeest heeft positief gereageerd op het ouderinitiatief en is bereid met ons mee te denken. De zienswijze en input van de gemeente Castricum en Stichting Ithaka zal op korte termijn duidelijk worden. Hierover zullen we u vanzelfsprekend informeren.

Ouders

Voor een ouderinitiatief zijn vanzelfsprekend ouders nodig. Met zoveel mogelijk aanmeldingen uit de gemeenten Castricum en Uitgeest (en de omliggende gemeenten) krijgen we slagkracht richting de betrokken gemeenten. Dan kunnen we ons richting de gemeenten presenteren als een groot initiatief en kunnen ze niet meer om ons initiatief heen. Hopelijk zorgt een groot aantal aanmeldingen voor een stroomversnelling in het oprichtingsproces.

Spread the word (and the flyers)

Waar we nu op moeten groeien is publiciteit en zoveel mogelijk geïnteresseerden die zich opgeven via de website. Het verzoek is daarom om dit nieuws zoveel mogelijk te verspreiden. Like de Facebook pagina (https://www.facebook.com/InitiatiefvrijeschoolCastricumUitgeest), deel het eerste bericht met het aanmeldformulier, en vertel het voort.

We zijn bezig met het maken van een flyer en posters. Daarvoor zoeken we nog mensen die in de gemeenten Castricum en Uitgeest wellicht bereid zijn een deel van een wijk te voorzien van onze flyers.
Maak je regelmatig een wandeling in een van de gemeenten, en ben je bereid om eventueel wat flyers voor ons te verspreiden, geef je dan op via de mail: vrijeschoolcastricumuitgeest@gmail.com Elke hulp is welkom.